top of page
Zoeken
Foto van schrijverRuben Degraeve

De kunst van het begrijpen: onderhandelingslessen uit “Succession”


Als er één recente reeks is die je moet gezien hebben, dan is het de baanbrekende fictie “Succession”. Ze toont de machtsstrijd binnen de familie Roy voor de overname van het Amerikaans media-imperium Waystar Royco. Waarom? Niet alleen is de serie razend spannend vanaf aflevering één. Het vormt ook een rijke bron van inzichten in de complexiteit van onderhandelingen op zakelijk vlak en op familiaal vlak. Spoiler alert!





Mediamagnaat Logan Roy bevindt zich een een precaire situatie. Nadat hij een beroerte heeft gehad worden zijn gezondheid en leiderschap ernstig in twijfel getrokken. Dat heeft binnen de familie tot een machtsvacuüm geleid waarbij zijn kinderen, vooral Ken, elk het roer proberen over te nemen. Dat mondt uit in een sluimerende strijd om de controle van het bedrijf.


 

Het belang van het begrijpen van motieven


 

Het niet goed begrijpen van de motieven van gesprekspartners kan leiden tot gemiste kansen en onnodige conflicten. Dit zien we duidelijk terug bij de personages van Ken en Shiv Roy, de oudste kinderen van de oude mediamogul Logan Roy. Beiden zijn ambitieus en zoeken naar manieren om de macht van hun vader over te nemen. Hun onvermogen om de beweegredenen van anderen te doorgronden brengt hen vaak in de problemen.


Niet later dan aflevering drie (!) staat het bedrijf al op kantelen. De waarde van de aandelen gaat zienderogen achteruit. In een poging om het bedrijf te redden doet hij beroep op investeerders die zich willen inkopen in het bedrijf. Zo geobsedeerd is hij om de rekening te doen kloppen met de bedrijfs- en beurswaarde, dat hij niet stilstaat bij hun motief om een aandeel te kopen. In aflevering zeven beslist Ken om een tweede poging te doen om het bedrijf over te nemen. Via een buy-out wil hij de oude machtsstructuren omver werpen. Wanneer de details gaan tellen, probeert hij bij alle macht betere financiële voorwaarden te creëren voor zijn investeerders terwijl die meer uit zijn op de invloed en de macht die het bezit van Waystar met zich meebrengen.


 

Dynamiek tussen de gesprekspartners



Shiv, aan de andere kant, wordt vaak verblind door haar eigen ambities en mist daardoor de complexe dynamiek die speelt tussen de familieleden en de raad van bestuur. In aflevering 3, “Lifeboats”, probeert ze om haar positie te versterken door haar politieke connecties te gebruiken. Ze werkt in het campagneteam van een ambitieuze senator die er weliswaar een agendapunt van gemaakt heeft om de almacht van de mediakartels zoals die van haar vader aan te pakken.



Ze gaat verder met haar plan zonder zich te realiseren dat ze zichzelf op die manier volledig buitenspel zet bij haar vader en haar broers. Haar vader heeft recent een nieuwe partner. Shiv kiest voor de verkeerde tactiek om een privédetective te gebruiken om informatie te verkrijgen over haar achtergrond, terwijl een persoonlijk gesprek dezelfde informatie had opgeleverd en haar niet tot vijand had gemaakt.



Logans masterclass in manipulatie


 

Logan is een nietsontziende meester in allerlei gemene tactieken. Hij ziet zijn kinderen eerder als (onderlinge) rivalen en machtsactoren, eerder dan als familie die hij liefheeft. Ondanks dat hij een eerder afwezige vader was, kent hij ze alle vier door en door waardoor hij een ongeëvenaard vermogen heeft om de zwakke punten en motieven te begrijpen en uit te buiten. De kinderen slagen er niet in om die manipulatietechnieken te herkennen.


Logan begrijpt dat zijn oudste zoon Ken, ondanks zijn ambitie om CEO te worden van Waystar, diep van binnen op zoek is naar bevestiging en liefde van zijn vader. Logan speelt hierop in door een combinatie van afwijzing en acceptatie te gebruiken om Kendall’s acties te beïnvloeden.


 

In het begin van de seizoensfinale staat Logan in een verloren positie. Zijn oudste zoon heeft een coalitie van investeerders bijeen gebracht en heeft een zekere meerderheid binnen het bestuur bekomen om een vijandige overname in zijn voordeel te laten doorgaan. Om de koop toe is die overname mee mogelijk gemaakt met hulp van de eeuwige rivaal van de concurrerende mediagroep, wat de operatie voor hem de ultieme persoonlijke nederlaag zou maken.

 

In plaats van te reageren met openlijke afwijzing of woede, kiest Logan als laatste redmiddel voor een meer subtiele en psychologisch gelaagde benadering. Hij erkent Kens verlangen naar macht en erkenning maar benadrukt ook zijn teleurstelling over Kens verraad. Vervolgens gaat hij over naar een dreigement om een groot geheim van Ken te onthullen, met het vooruitzicht van persoonlijke vergiffenis als hefboom om de operatie te laten stilleggen. In dat geval zou Ken kunnen blijven functioneren in het bedrijf onder zijn hoede en hoeft hij zich nergens zorgen om te maken.

 

Logans aanpak is wat onderhandelingsexperts onder "gemene tactieken" zouden klasseren. Maar dit soort manipulatie is hem niet vreemd. Hij weet dat in onderhandelingen de perceptie van controle vaak net zo belangrijk is als de werkelijke macht. Door zijn gesprekspartner een aantrekkelijk alternatief aan te bieden, vermindert hij trouwens de moeite die het kost in de ogen van de gesprekspartner om voor die optie te kiezen. In de plaats van de waaier van mogelijkheden of compromissen in realiteit te overlopen, reduceert hij het aantal scenario’s tot twee: zijn voorstel, of het vijandschap.

 

En natuurlijk krijgt hij uiteindelijk zijn zin. Wanneer Logan op zakelijk gebied verloren is, verruimt hij het speelveld met een nieuwe context. Zo groot is zijn verlangen om hefbomen te krijgen om de zakelijke rekening te kunnen vereffenen. De vraag is enkel of deze dreigementen een goede langetermijnstrategie vormen. Dat is iets voor het volgende TV-seizoen…

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page